Afbraak en heropbouw: Welk BTW- percentage is er nu van toepassing?

 

“Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is. Vlaanderen wil daarom het BTW-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw uitbreiden naar alle Vlaamse stads- en dorpskernen, en mensen extra stimuleren met een Vlaamse slooppremie”, staat te lezen op de website van Bart Tommelein. Lees dus deze zin 2 keer. Er staat niet dat Vlaanderen het BTW-tarief zal verminderen voor sloop en heropbouw. De Vlaamse regering heeft deze bevoegdheid niet. Dit is federale materie. Tijdens de federale begrotingsbesprekingen van de voorbije dagen werd over die btw-verlaging helemaal geen beslissing genomen.

Met andere woorden: als u een bestaande woning sloopt en een nieuwe woning bouwt dan betaalt u het tarief van 21% BTW….

Ja, maar toch niet altijd.

Er zijn NU reeds uitzonderingen: De afbraak van een gebouw en de erop volgende heropbouw van een privéwoning geniet in bepaalde Belgische steden het verlaagd btw-tarief van 6%.

Volgende voorwaarden moeten vervuld zijn:
– de afbraak gaat gepaard met de wederopbouw en ze vormen samen één handeling
– het gebouw wordt na de uitvoering van de werken uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt als privéwoning
– de privéwoning is gelegen in een van de 32 bedoelde steden (zie hieronder)

Volgende formaliteit moet vervuld worden:
Voordat de btw opeisbaar wordt (dus vóór de dienstvoltooiing, facturatie of betaling van een voorschot), dient u als bouwheer bij het btw-controlekantoor waar het gebouw gelegen is (u kunt de contactgegevens opvragen bij het Contactcenter) een verklaring en een kopie van de bouwvergunning inzake afbraak en heropbouw in. In de verklaring vermeldt u dat u het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk zal gebruiken als privéwoning.

Een kopie van die verklaring overhandigt u aan de aannemer zodat hij op basis hiervan correct de factuur kan opstellen.

In welke steden?

De steden waar het btw-tarief van 6% van toepassing is, zijn:

de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.
Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.
Het speelt geen rol of het gebouw gelegen is in een zogenaamde ‘stadskanker’ of in een andere wijk of deelgemeente van die stad.

En kan de afwerking van het heropgericht gebouw ook van de 6% genieten?

Ja, voor zover het tijdstip waarop de btw opeisbaar wordt (dat gebeurt op het einde van de werken of op het moment van de betaling als die gebeurt voor het einde van de werken) zich voordoet uiterlijk 31 december van het jaar van de eerste ingebruikneming van het gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *