Sinterklaasakkoord op 6 december 2017?



Sinterklaasakkoord zit er niet in voor Charles Michel. (6/12/2017) We citeren vrij uit het artikel van de FET van vandaag en vullen dit aan met hier en daar aan met ons commentaar.

De regeringstop komt vandaag bijeen over de losse eindjes van het Zomerakkoord. ( u weet wel vennootschapsbelasting lager maar tal van zaken hoger enz). Maar een akkoord wordt niet verwacht. ‘De spanning is te snijden klinkt het”. (u begrijpt: niemand weet met zekerheid wat hij aan zijn klanten mag/moet aanraden).

‘De bedoeling is om alles voor eind december in de regering te trancheren’ zegt een topminister (dus de bron van de journalisten).

Een Sinterklaasakkoord zit er dus niet meer in voor de premier. Vandaag komt de regeringstop bijeen om zich te buigen over de adviezen van de Raad van State over de talrijke geplande hervormingen uit het Zomerakkoord, zonder de hervorming van de vennootschapsbelasting, de invoering van een effectentaks en de mogelijkheid om 500 euro per maand onbelast bij de verdienen. (ja over dat laatste wil ik ook wel meer weten).

‘Maar het is geen beslissende vergadering. We gaan een methodiek bepalen’ klinkt het in regeringskringen. (Ik ben onlangs naar een voorstelling van Arnaud vandenbossche : “burn – out” geweest. Daarin doet hij op uitmuntende wijze methodieken uit de doeken. We weten dus waaraan ons te verwachten)

De vraag is of het haalbaar is alle hervormingen te laten ingaan op 1 januari. (Frons: wat denkt u?)

Om de hervormingen uit het Zomerakkoord te laten ingaan op 1 januari zou de regering alles nu vrijdag nochtans moeten afkloppen. Dan heeft het parlement nog 2 weken om alles goed te keuren. Maar het is niet zeker of dat lukt. ‘Vrijdag is geen deadline’, klinkt het in de regering. Dat heeft alles te maken met de spanning in de coalitie. ….

Als de premier er toch in slaagt deze week een compromis te bereiken, dan nog is het niet zeker dat alles op tijd wordt goedgekeurd in de Kamer. De oppositie heeft een wapen in handen (!). Als ze een derde van de parlementsleden kan verzamelen kan opnieuw een advies van de Raad van State worden gevraagd. En dan komt de deadline van 1 januari in het gedrang.

Besluit: Tot de tekst in het Belgisch Staatsblad verschijnt is er geen zekerheid welke maatregel en hoe die zal worden toegepast. Maar we laten de moed niet zakken en proberen verder om u het beste advies te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *