Contant betalen kan dit nog?



De dagelijkse aankopen bij de kruidenier mag ik nog gewoon verder cash betalen maar sedert 16 oktober 2017 zijn er een paar nieuwe spelregels inzake cashbetalingen van grotere bedragen.

We zetten ze kort op een rij.

De belangrijkste wijziging is de afschaffing van de voorschottenregeling van 10%. Als handelaar mag u nu ongeacht de omvang van het bedrag, steeds maximaal € 3.000 in cash ontvangen. Bijvoorbeeld: u verkoopt een product van € 4.500 dan mag u onder de nieuwe regels maximaal € 3.000 daarvan in cash geld ontvangen. Onder de oude regels zou dat maximaal 10% of € 450 zijn geweest.

Een tweede belangrijke wijziging is de uitbreiding van het toepassingsgebied. Onder de huidige wet gold het verbod enkel voor verkopen door handelaars. Nu geldt het verbod voor alle betalingen en schenking, behalve tussen consumenten onderling. Het verbod geldt dus zowel ten aanzien van particulieren als ten aanzien vn andere ondernemingen. Hierdoor wordt het toepassingsgebied ook uitgebreid naar landbouwers, vrije beroeps en vzw’s.

Andere zaken blijven ongewijzigd: de verkoop van een onroerend goed mag helemaal niet in cash worden betaald. Hetzelfde geldt voor de aankoop van oude metalen, koperkabels of producten die edele metalen bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *