Kleine kinderen – kleine zorgen .. Grote kinderen – grote zorgen



Iedereen kent het spreekwoord: “kleine kinderen kleine zorgen – grote kinderen grote zorgen”.

Kinderen worden snel groot. Maar ook als ze meerderjarig zijn moet u ze onderhouden.

In een nieuwe brochure licht de Koning bouwdewijnstichting de rechten en plichten van ouders en hun (meerderjarige) kinderen toe.  Daar bestaan vaak misvattingen over.

  1. als uw 18-jarige zoon of dochter recht wil studeren en u dat niet ziet zitten hebt u pech. Zodra een jongere 18 is, is hij meerderjarig en beslist hij alleen. Bovendien hebben jongeren het recht om hogere studie te volgen en een diploma te behalen. Ouders moeten dat in principe betalen. Als ze dat niet willen, bepaalt de rechtbank khoe de onderhoudsplicht geïnterpreteerd moet worden. Ook als zoon- of dochterlief eerst een sabbatjaar inlast en pas nadien met hogere studies start, moeten de ouders de studie betalen.
  2. De onderhoudsplicht is niet teneinde als de studies beëindigd zijn. Als uw kind an zijn studies niet meteen werk vindt, moet hu het verder blijven onderhouden. Wettelijk ligt niet vast wanneer de onderhoudsplicht afloopt, maar de wetgever verplicht mensen van dezelfde familie in elkaars levensonderhoud te voorzien als dat nodig is.
  3. Als uw kind op kot onopzettelijk schade aan iemand berokkend, moet u niet bang zijn dat de familiale verzekering niet tussenkomt. Meestal komt de familiale wel tussen. UW kind moet niet noodzakelijk bij u inwonen om op de polis terug te vallen.

De brochure “16?18? En nu? is gratis te downloaden via www.kbs-frb.be Vanaf 13 februari kunt u daar ook een gratis papieren exemplaar bestellen.

FRB_16ans18ans_18.0201_Nl_r10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *